Dyrking og hagestell

glenamble2"Bringebær ’Glen Ample’

Denne skotske bringebærsorten er hovedsort for bringebærdyrking i Storbritannia, men foreløpig lite brukt i Norge. Forsøksdyrking i regi av Planteforsk har imidlertid vist at denne sorten også egner seg meget godt for norske forhold. Avlingen blir stor, smaken er meget god og bærene er fine og glansfulle, i tillegg til at de råtner lite. Bærene er litt lysere i fargen enn Veten, og de egner seg godt som dessertbær. Modne i slutten av juli. Kan også dyrkes i drivhus." Kilde: http://www.bogront.no/

Eg går med mange tankar om gjenoppbygginga av hagen på Plasset. Trær og bærbuskar må på plass, rabarbraen under riverstreet, syrinen må stellast, rosene, Løytnantshjarta i kroken ved trappa og det gamle blomsterbedet i tunet. Det er berre begynnelsen.

Så er det valget om å satse på eldre sortar bær, eller blande nytt med nostalgiske planter. Gå for nye, større, søtare og meir produktive buskar. Dei er avla fram og vert som ein metafor på dagens samfunn. Effektivitet, produktivitet, mykje ut av lite osv. Eg likar ikkje heilt tanken, men på ei anna side skriv ein 2015 noko som medføre mogelegheit til å effektivisera livet som sjølvnært- og kortreist matentusiast.

Kom gjerne med innspel og meiningar rundt dette. Ynskjer også anbefalingar om andre spanande sortar verdt å satsa på.